søndag 17. februar 2008

Østlandets egen matrett?

Har vi egentlig noen særegne matretter her på Østlandet? Det har jeg lurt litt på. Jeg føler på en  måte vi er litt fattigere på den fronten her enn på Vestlandet. Der har de jo komle(eller kompe, raspeball, potetball..), pinnekjøtt, smalahove og sveler. Og sikkert enda mer óg, men jeg er ikke bevandret i Vestlandets delikatesser.

På torsdag var jeg på show med Trond Viggo. Konseptet var at publikum skulle spørre om hva som helst, og han og Finn Bjelke skulle gi svar etter beste evne. I min iver etter å finne Østlandets delikatesser spurte jeg dem om nettopp dette. Det første som kom opp var kebab, men jeg sådde litt tvil ved det svaret. De rotet litt rundt og kom etter hvert fram til at raket fisk og alt annet som rakes er Østlandets matretter. Jeg tenker vel egentlig at fisk óg hører mer til Vestlandet...
Programmet skal sendes på NRK1 til høsten, så kanskje får dere høre svaret der.

Men hva er Østlandets matrett, da? Er det ribbe? Kjøttkaker? Flesk og duppe? Elgkjøtt? Får-i-kål? Jeg vet jammen ikke. Vet dere?

9 kommentarer:

Henrik Akselsen sa...

Grandiosa?

Anonym sa...

Mølje! De ter ekte østfold-mat! Så ekte at det er i indre østfold man spiser det.. Det er rett og slett flattbrød som ligger i buljong-vann så det blir helt bløtt. Så spiser du det med skje, gjerne med ribbefett og pepper på. Når man har vent seg til det, smaker det ikke så verst. Familien min spiser det hver nyttårsaften på formiddagen.

Torstein sa...

Oj! Dette hørtes jo litt mer eksotisk ut enn grandiosa hvertfall. Men bløtt flatbrød med ribbefett og pepper??! Skjønner at det er noe man bør vende seg til.

Tore Johannes sa...

Er det bare jeg som har vokst opp med sammensetningen tomatsuppe og pannekaker? Eller er det en vanlig kombinasjon? Kanskje det bare er i Østfold? Uansett, jeg måtte alltid spise tomatsuppe før jeg fikk lov til å spise pannekake, hehe.

Anonym sa...

Jeg og! Tirsdag var pannekakedag, da ringte pappa fra jobb og sa: 3, 5, 8!! Det var en hemmelig kode for pannekakerøre, nemlig 3 egg, 5 dl mel, 8 dl melk. Men vi måtte som regel spise suppe først, og det var nesten alltid tomatsuppe.

Torstein sa...

Jeg er oppvokst med begge rettene, men mest hver for seg. Var aldri så fan av tomatsuppe.. Men har fått servert tomatuppe og pannekaker på Fagerhøy i Hallingdal eller no. Spørsmålet er om de har fått idéen fra Østfold. Det kan godt tenkes.
Pølse i vaffel er vel en Østfold-rett?

Anonym sa...

Østers

Linda sa...

Gjennom Arnhild si side hamna eg jammen her inne, og fann dette innlegget interessant. Eg vil herved vere med å så tvil om nokre forslag:
1. Grandiosa blir laga på Stranda på Sunnmøre, altså Vestlandet.
2. Mamma er frå Stadt i Nordfjord, og der åt dei mykje mølje då ho var lita. Altså er denne retten også vanleg på delar av Vestlandet.

Torstein sa...

Velkommen inn, Linda! Innlegget ditt gjorde jo ikke akkurat ting noe klarere, hvertfall ikke på en positiv måte for østlendinger, men takk for innspillet...