onsdag 21. mai 2008

Hva sa du sa du? (2)

Jeg liker å merke meg ved litt artige uttrykk, ordtak og måter å si ting på. For ikke så lenge siden plukket jeg opp dette, som jeg forøvrig har hørt en del ganger før:

Nybakt mor

Hvor kommer dette fra, tro? Første del av ordet er greit - noe nytt har skjedd. Men bakt? Er det bare et helt vilkårlig verb? Kunne det like så godt ha vært smurt? Eller snekret? Eller kanskje malt?

Og hva med faren? Er han også nybakt? Bakt er jo ikke så mandig som for eksempel smidd. Men så er det jo det at smi ofte har med bryllup å gjøre...

Bildet på siden er forøvrig min søster, som var nybakt for over et år siden.

7 kommentarer:

Tore Johannes sa...

Kan det ha noe med uttrykket "Å ha en bolle i ovnen" å gjøre? Å ha en baby i magen altså. At man har en bolle (baby) i ovnen (magen), og når den kommer ut er man nybakt. Babyen er forsåvidt også nybakt. Nybakt baby.

Torstein sa...

Det var slett ingen dum forklaring. Spørsmålet er jo når barnet strengt talt er nybakt - det kan jo også være 9 måneder før..?

Anonym sa...

Etter de forandringene som skjer med en kvinnekropp fra dette lille vesenet blir unnfanget i hennes indre, og til bebisen er ute, så skjer det jo en del saker og ting...
Man blir STRUKKET på, KJEVLET flat (beina) man ESER opp (ja, kanskje det er magen det er mest synlig på, men det skjer da med hele kroppen) mens dette vidunderet ligger til HEVING...
For ikke å snakke om humøret eller alle hormonelle ting som påvirker ens fysikk:
Man går fra å være klinisk deprimert til usikker skolejente til våryr 8 ganger allerede før frokost, og en kan vel ikke akkurat kalle det solid?
Nysmidd mor?
Syns bakt passer ganske bra e...

Torstein sa...

Bra å få et innlegg fra det annet kjønn i dette temaet, som omhandler nettopp dette kvinnelige kjønn. Mye fine metaforer her må jeg si. Og uttrykket er vel kanskje også en slags metafor..

Anonym sa...

Kan det ha noe med melk og brød å gjøre?

Hilde sa...

For en festlig blogg du har! Jeg har ledd høyt av flere av postene.

Torstein sa...

Så hyggelig at du er innom, Hilde! Du er hjertelig velkommen!