onsdag 29. oktober 2008

Hva skal ordet hete?

For oss som er oppvokst her i landet, er ikke norsk spesielt vanskelig, og som regel sier det seg selv hvor trykket på ordene skal være. Det er allikevel noen ord som ikke er så selvsagte.

Kommentatorer dukker stadig opp på tv - særlig i sammenheng med sportslige aktiviteter. Og da hører jeg som regel at trykket ligger på o'en, men jeg tenker at trykket egentlig burde ligget på a'en. Det samme gjelder ord som rektorer, lektorer, mentorer og sektorer, der jeg føler trykket bør ligge på den første e'en. Hva er riktig? ER det noe som er riktig og noe feil?

Noen sliter også med å plassere trykket på enkelte navn. Det gjelder først og fremst i indre trakter av Østfold, og muligens også på Hedmarken. Mathias blir fort til Matthias, Marie blir fort til Marrie, og Emil blir fort til Emmil. Her føler jeg kanskje at de som eier navnet må få ha litt å si på uttalen.

10 kommentarer:

Henrik Akselsen sa...

En traktor, flere traktoooooooooorer er korrekt.

I Fredrikstad godtar man som kjent også trakktorær.

Lars-Erik Dahle sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Lars-Erik Dahle sa...

Vi har en felles bekjent som lenge kalte sin kusine Maria for Mærriæ. Sjarmerende.

Lars-Erik Dahle sa...

Av en eller annen grunn kom brukernavnet mitt opp som "Angularbanjo" da jeg la inn den første kommentaren. Merkelig. Riktignok har jeg det brukernavnet både her og der, men det har aldri dukka opp i Google-systemet før...

Torstein sa...

Så da er det altså jeg som gjør "feil"? Jeg syns traktooorer høres litt rart ut nemlig. Gjelder det samme med senatoorer? Høres hvertfall rart ut.

Artig brukernavn du har der, Lars Erik. Godt det kom fram i lyset..

Lars-Erik Dahle sa...

Hehe... Er ingen godt bevart hemmelighet, egentlig, men obskurt nok til at det alltid er ledig for registrering. Bonus hvis du finner ut hvor det er hentet fra... :)

Torstein sa...

Jeg har virkelig ikke peiling. Søkte på Google, men det virket som det stort sett henviste til et pseudonym som da antakelig du benytter..

Lars-Erik Dahle sa...

Googla litt selv, interessant nok viser det seg at det finnes minst en person til som har kommet opp med det samme brukernavnet. Heldigvis virker det som vi har relativt forskjellige interesser.

Navnet er hentet fra en tekstlinje i Steely Dans "Aja": "Chinese music always sets me free / Angular banjos sound good to me."

Har alltid fått meg til å humre.

Torstein sa...

Hehe...Ja, det hadde jeg nok ikke kommet på. Festlig!

Marika C. Hetland sa...

Jeg prøver å snirkle meg tilbake til temaet ditt, Torstein, og kan forsikre deg om at det kan være ganske forvirrans å bo på vestlandet også. Her sier de hverken Eemil eller Emmil, men Emiil og Haarald. Og alle som har dobbeltnavn tiltales stort sett bare med det første navnet etterfulgt av en i. F.eks. Svein Kåre= Sveini, Lill Iren= Lilli, Linn Elise= Linni.

D`ække bare, bare...