fredag 29. august 2008

Indisk reisebrev nr. 4

Barnevogn er som nevnt et ukjent fenomen i India. Og her om dagen hadde vi med vogna opp i markedet for første gang. Vi trengte ikke gå lenge før Ingrid fant ut at det nok også var siste gang. Et moment var at fremkommeligheten var heller lite tilfredsstillende, med stolper som stengte veien både her og der. Det holdt ikke bare å trille - her måtte det løftes!

Et enda viktigere moment var at vi tydeligvis gav alle andre som var ute og gikk en opplevelse for livet. Inderne har jo aldri sett noe liknende. Ser vi noe utenom det vanlige i gatene i Norge titter vi kanskje litt ekstra, men samtidig passer vi på å ikke trekke oppmerksomheten mot oss. Her tenker de ikke sånn i det hele tatt! Dette syntes de var spennende og fascinerende, så da stoppet de opp, i store folkemengder, gjerne litt måpende, og bare sto og glante. Hadde vi ikke fått oppmerksomhet som hvite før, fikk vi det hvertfall nå.

Bemerkninger:

- Hunder er det nok av
Gatene er fulle av hunder - mest villhunder har jeg forstått. Heldigvis ligger de stort sett og slapper av på dagen. Når kvelden kommer, og vi skal sove, våkner de imidlertid skikkelig - i likhet med gresshoppene (eller hva det er som lager disse heftige lyse frekvensene).

- Å gå på do er fortsatt en treningsøkt
Jeg føler imidlertid det er helt greit, siden det stort sett er den treninga jeg får. Nå bor vi ganske høyt her, så jeg regner med at all aktivisering gir dobbel effekt.

- Gutt og jente går aldri hånd i hånd
Det er ikke det at jeg har følt behovet for det.. Men det er ganske oppsiktsvekkende å komme fra urbane Oslo, der det meste er lov, til en vanlig by i India, der gutt og gutt og jente og jente lett kan gå å leie, mens gutt og jente så godt som ikke tar på hverandre offentlig.

- Mødre bytter navn etter en fødsel
Det er en litt heftig påstand, men det er noe sant i det. Når man snakker om en mor sier man nemlig bare mora til Jenny; noe sånt som Jenny ki mammi. Det er faktisk nesten så moras egentlig navn går litt i glemmeboka etterhvert.

- Klærne står ikke til temperaturen
Heldigvis er det ikke den varmeste tiden på året her akkurat nå, men det er da varmt nok - spesielt når sola står på. Mennene har imidlertid bukse, skjorte (kanskje t-skjorte) og helst sko på seg. Kvinnene har drakter som dekker over det meste av kroppen, men det kan godt være kortermet, og noen ganger syns magen. De kvinnelige draktene er ganske så luftige, da. Så de er sånn sett litt heldigere enn mennene.

2 kommentarer:

Grooo sa...

Barnevogn er da bare pes her i Norge også, vi har ikke brukt vogn siden Marie var rundt ett halvt år. Det er sjal på ryggen som gjelder for oss også :)
Er det det de innfødte bruker i India?

Torstein sa...

Nei, her er det faktisk armen som gjelder. Man bærer ungen på armen rett og slett. Det må jo bli litt slitsomt i lengden, men det er altså sånn det har blitt.