fredag 15. oktober 2010

Indisk reiseblogg nr. 5

Med fare for å gjenta meg selv har jeg også denne gangen vært hos frisøren eller barbereren under mitt opphold i India. Det er en opplevelse hver eneste gang. Jeg er klar over at jeg ikke har all verdens med hårvekst oppå der, men der det fortsatt gror, gror det ganske så godt. Jeg gikk for hårklipp og barbering.


Det startet omtrent som i Norge; et plagg festet rundt halsen for å holde nedfallshåret borte fra mitt eget tøy, godt med vann i håret fra en spruteflaske og klipping med saks og kam.


Herfra begynte ting å bli ganske unorsk. Han tok litt vann i hånda, dyppet et par fingre fra den andre hånda i vannet og begynte å smøre det utover ved øra og i nakken. Så skulle det barberes i de samme områdene, men det skulle ikke skje med maskin eller høvel – nei her er det den gode, gamle barberkniven som gjelder.


Da han var fornøyd med jobben så langt, startet hodemassasjen, og dette var ikke noen fislemassasje. Nei, her var det krefter inne i bildet – knaing og massering til den store gullmedaljen. Og nå som jeg visste hva som kom, siden jeg har vært med på noe liknende en gang før, var det bare å lukke øya og nyte. Slett ikke verst!


Masseringen tok omsider slutt, og da var tid for barberingsforberedelser. Hodet ble lagt bakover, og plagget festet ved halsen ble byttet ut med et håndkle. Han tok igjen frem spruteflaska, og her ble jeg litteranne satt ut. Han begynte nemlig å sprute vann rett foran i fra mot ansiktet mitt en rekke ganger. Her gjaldt det å knipe igjen øyne, nese og munn - allikevel fikk jeg en aldri så liten drukningsfornemmelse. Han begynte så å myke opp hud og skjegg ved hjelp av mer vann og fingermassasje. Skjegget hadde vokst seg relativt langt nå, så det var en jobb å gjøre her.


Jeg føler også han smurte på et eller annet som ikke var vann før han tørket av alt sammen. Så var det en ny runde med vann og samme prosedyre som tidligere. Etter hvert dukket også barberskummet opp, og det ble smurt utover med den største nøyaktighet. Skummet hadde en eller annen frisk, kjent lukt – kanskje eucalyptus eller noe liknende?


Da var det igjen frem med kniven. Jeg føler en viss sitring i kroppen når en vilt fremmed person, som jeg ikke vet noen ting om, står der med en skarp kniv, klar til å ta for seg i ansiktet mitt og på halsen min. Jeg satset imidlertid på at han var til å stole på og hadde noe erfaring og lukket øynene og lot det stå til. Etter en runde hvor han hadde vært innom de fleste steder, ble det en ny runde med vann og barberskum. Her skulle alt med!


Da han var fornøyd med jobben, ble restene vasket av, og så ble det smurt på en eller annen væske i hele ansiktet sammen med ansiktsmassasje. Jeg tenkte at nå må det vel være slutt på moroa, så jeg løftet litt på hodet, men da tok han frem en fuktighetskrem eller liknende og smurte utover helt fra panna og nedover til halsen. Igjen løftet jeg litt på hodet i den tro at det var tid for å forlate sjappa, men da kom etterbarberingsvannet.


Det skulle vise seg å være det siste på programmet, men i det jeg heiste meg litt opp, la han visst merke til at det kunne barberes noe mer i nakken, så da dro han over en gang til. Deretter slengte han på noe talkum eller liknende. Han fant til slutt frem en myk børste som han førte rundt nakke og hals før han like så godt børstet hele ansiktet også.


NÅ var det over. Det var oppgjørets time. Hvor mye hadde dette kostet i Norge tro? Kanskje 5-600kr? Her kostet det 40 rupees. Det blir omtrent 5 kroner og 50 øre. Helt perfekt!


Nyfrisert og nybarbert gutt

3 kommentarer:

Bustenellik sa...

Jeg har ikke fått tittet innom siden ditt første Indiske reiseblogginnlegg, så nå har jeg hatt mye god underholdning på formiddagen. Fantastisk imponert over alt som kan bæres på ryggen og på hodet. De med spaden og tauet skulle man etter all sannsynlighet tro at arbeider i kommunen? Det så liksom så kjent ut....
Ellers høres det jo ut som de er nøye der når det kommer til frisering? Billig var det jo også. Tror neppe jeg slipper unna med den prisen når jeg skal til frisøren senere i dag. Jeg kan jo altlids prøve meg!

Ha en flott tid i India videre!

C

Jens Andreas sa...

Fin gutt!!!

Ole A sa...

Artig lesning!!